Slītere National Park
baltijasvasara.lv

Teade just nüüd
Can't fetch from api.neurotolge.ee

Slītere National Park

Copy share link

Slīteres nacionālais parks

4.6 (1152 reviews)
Latvia

Tourist attraction, Park

24h
Dabas izglītības centra “Slītere” teritorijā pie Šlīteres bākas atrodas kukaiņu dabas taka, kuras vides objektu klāsts tiks papildināts ar jaunu, unikālu instalāciju. Pašlaik rit Kārklu dores priedes un informācijas stendu par seno meža dravniecības amatu uzstādīšanu darbi .
Iespēju pārvest un uzstādīt nokalušo dores jeb dravas priedi no Pāces ciema Kārklu mājas apkaimes meža uz kukaiņu izziņas taku Slīteres Nacionālajā parkā ir devis LEADER projekts “Kukaiņu takas labiekārtošana”, kuru realizē biedrība “Zaļā doma”. Kārklu dores priedes
 [...]Dabas izglītības centra “Slītere” teritorijā pie Šlīteres bākas atrodas kukaiņu dabas taka, kuras vides objektu klāsts tiks papildināts ar jaunu, unikālu instalāciju. Pašlaik rit Kārklu dores priedes un informācijas stendu par seno meža dravniecības amatu uzstādīšanu darbi .
Iespēju pārvest un uzstādīt nokalušo dores jeb dravas priedi no Pāces ciema Kārklu mājas apkaimes meža uz kukaiņu izziņas taku Slīteres Nacionālajā parkā ir devis LEADER projekts “Kukaiņu takas labiekārtošana”, kuru realizē biedrība “Zaļā doma”. Kārklu dores priedes instalēšana publiski pieejamā, ar dabas izziņu un izglītību saistītā vietā, cerams, veicinās interesi par seno meža biškopja amatu ne tikai novadā, bet visā Latvijā, kā arī aktualizēs interesi par apputeksnētājiem kukaiņiem – bitēm!
Senais, Ziemeļkurzemē un visā Latvijā gadu tūkstošiem piekoptais meža biškopja amats, kura pamatā ir bišu turēšana mežā, lielos kokos mākslīgi ierīkotos dobumos, kurus sauc par dorēm, arī dravām, Dundagas apkaimē tika praktizēts vēl divdesmitā gadsimta sākumā. Ne velti joprojām mūspuses mežos ir atrodamas dores priedes, kam vairākus metrus virs zemes izdobti viens vai divi, dažviet pat trīs taisnstūrveida dobumi. Ne velti joprojām tautas dainām dzied: “…tēvs aizgāja bišu kāpti…”. Tomēr laiks ir nepielūdzams un lielākā daļa šo vismaz 200 gadu veco koku, vēstures liecinieku, jau nokaltuši, nokrituši, satrūdējuši, tāpēc ir svarīgi paspēt unikālo mantojumu saglabāt un rādīt jaunajai paaudzei. Darbus pie Kukaiņu takas labiekārtošanas plānots pabeigt līdz šī gada 30. novembrim.
Projekta “Kukaiņu takas labiekārtošana” Nr. 20-08-AL17-A019.2203-00000 publiskais finansējums ir EUR 3577,69, atbalsta intensitāte ir 90%.
slitere.lv