Dienliliju dārzs
baltijasvasara.lv

Dienliliju dārzs

Kopēt saiti

Daylily Garden

4.5 (65 atsauksmes)
P128, Laucienes pagasts, LV-3285, Latvija

Tūrisma objekts

09:00–19:00
Īss dienliliju (Hemerocallis)
kultūras raksturojums
Savvaļas dienliliju jeb dienziežu sugas pazina jau mūsu vecmāmiņas, taču selekcijas rezultātā iegūtie hibrīdi ieguvuši daudz tādu īpašību, kādu nav savvaļas sugām. Mūsdienu šķirnēm ir salīdzinoši lieli dažādu formu un krāsu ziedi (līdz pat 20—30 cm diametrā), krokotas, zobainas un burbuļotas dažādu krāsu gammu ziedlapu malas, dažādu formu un krāsu zīmējumi uz ziedlapām. Piemēram ir ziedi ar 8 ziedlapiņām (parasti 6), ir pildīti un puspildīti ziedi un ziedlapu malas ar zelta un dimanta
 [...]Īss dienliliju (Hemerocallis)
kultūras raksturojums
Savvaļas dienliliju jeb dienziežu sugas pazina jau mūsu vecmāmiņas, taču selekcijas rezultātā iegūtie hibrīdi ieguvuši daudz tādu īpašību, kādu nav savvaļas sugām. Mūsdienu šķirnēm ir salīdzinoši lieli dažādu formu un krāsu ziedi (līdz pat 20—30 cm diametrā), krokotas, zobainas un burbuļotas dažādu krāsu gammu ziedlapu malas, dažādu formu un krāsu zīmējumi uz ziedlapām. Piemēram ir ziedi ar 8 ziedlapiņām (parasti 6), ir pildīti un puspildīti ziedi un ziedlapu malas ar zelta un dimanta mirdzums. Ziedi ir sastopami gandrīz visās varavīksnes krāsās! Līdz šim pasaulē nav izdevies selekcionēt ziedus zilā un sniegbaltā krāsā!
Stādi ir labi piemēroti Latvijas augšanas apstākļiem, labi pacieš salu, sniegu, nav nepieciešama to piesegšana. Taču ir jāuzmanās ar šķirnēm, kas tiek ievestas no siltākām zemēm, jo ne visas ir piemērotas Latvijas apstākļiem! Ir šķirnes, kas krāšņi zied piemēram ASV, taču Latvijā zieds var uzziedēt pavisam citādās krāsās, vai var atšķirties ziedu skaits, pat ziedu forma.
Dienliliju stādi nav īpaši prasīgi pret augsni, taču tām ir nepieciešama saule (jo vairāk jo labāk)!
Lai arī dienlilijas zieds zied tikai vienu dienu, vidēji ziedkopā uz viena ziedkāta var būt no 10—50 pumpuriem, bet krūmā var būt daudz ziedkāti, līdz ar to vecākā krūmā vienlaikus ziedošo ziedu skaits ir liels, un tas nepārtraukti var ziedēt pat 1—2 mēnešus. Atsevišķas šķirnes, zied pat 2 reizes gadā, kā piemēram, Shelton Hollyday, Alternative Universs, Song writter, u.c.
Dienlilijas ir ideāla puķe mūsdienu aizņemtā cilvēka dārzā, jo neviena no dekoratīvajām ziemcietēm nav tik mazprasīga augsnes, kopšanas, vietas izvēles un klimata ziņā. Tās būtiski nebojā arī kaitēkļi un neapdraud slimības. Šīs puķes var vienā vietā augt 1o un vairāk gadus.
Mūsu Dienliliju dārza apmeklētāji, apskatot dārzu jūlijā un augustā, parasti ir ļoti pārsteigti par dienliliju ziedu dažādību un galvu reibinošo skaistumu. Redzot šis „skaistules” dārzā, vienaldzīgo nav!
Daži padomi dienziežu audzēšanā:
1. Dienziedes ir sauli mīlošs augs, tādēļ cenšamies tās stādīt saulainā vietā.
2. Dienziedēm nepieciešama sausa vieta.
3. Stādus nepieciešams stādīt ne pārāk dziļi- līdz saknes kaliņam. Vislabāk censties stādīt tādā dziļumā kā viņas augušas.
4. tā kā dienziedes pieaugot veidos krūmu, tādēļ ir nepieciešams tām rezervēt pietiekami daudz vietas (ieteicamais attālums starp dienziedēm 50cm)
5. Dienziedes ir mazprasīgas pret augsni, taču nabadzīgas augsnes ir nepieciešams ielabot, kā arī pavasarī ieteicams bagātināt augsni ar kompleksajiem minerālmēsliem ar zemu slāpekļa saturu.
Plašāk par dienliliju jeb dienziežu audzēšanu un agrotehniku varat izlasīt apgāda Zvaigzne ABC 2009 gadā izdotajā grāmatiņā DIENLILIJAS un Lauku Avīzes Tematiskajā Avīzē – DIENZIEDES ko sarakstījis dienliju selekcionārs Varis Baņģieris.
www.daylily.lv