Gulbenes Evaņģēliski luteriskā baznīca
baltijasvasara.lv

Šī vieta senās upes Krustalīces ielokā uzskatāma par Gulbenes vēsturisko centru.

19.gadsimta sākumā lemts šajā vietā celt Dievnamu. Divdesmit gadus tam krāti draudzes ziedojumi un 1838.gadā uzsākta baznīcas celtniecība, kura 1843.gada 11.jūlijā svinīgi iesvētīta.1944.gada Lieldienās, vācu armijai atkāpjoties, ticis uzspridzināts tornis, tam gāžoties, gājušas bojā vitrāžas logos, ērģeles, sagruvusi baznīca, bojāta altāra daļa. Nozudusi altārglezna. Pēc kara mācītāja Edgara Jundža vadībā Dievnams atjaunots un 1950.gadā atkal atsākušies regulāri dievkalpojumi.

No Atmodas gadiem sākti vērienīgi baznīcas atjaunošanas darbi. Pēc 2000.gada no Zviedrijas atvestas ērģeles. 2013.gadā atjaunotas abas altāra eņģeļu skulptūras un altāris atguvis sākotnējo izskatu.

Pie Dievnama novietoti informācijas stendi par baznīckalna vēsturi. Baznīcas dārzā iespējams atpūsties uz atjaunotajiem – gadsimtu vecajiem soliņiem, ar seno meistaru radītu ērtību – pārvietojamu atzveltni. Ir uzsākta vērienīga baznīcas torņa atjaunošanas akcija.
Gulbenes luteru baznīca ir luteru baznīca Latvijā Smiltenē. Tā ir Gulbenes apgabala baznīca. Ēka atrodas uz Brīvības ielas 12. Gulbenes lutera baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras mälestī.Pirmā baznīca tika izveidota pie Gulbeneses piiskopilsētas. Apgabalu veidoja jau 1429. gadā, bet baznīcu pieminēja Jaspers Linde tikai 1519. gadā. 1577.gadā Krievijas karaspēki iekaroja cietoksni un izlietīja to gaisā, tajā baznīcā viņi nodedzināja. Kad reģiona zemes Gustafs Horns tika ieslodzītas,... Wikipedia